ZVL in beeld

RADIO

ZEEUWS VLAANDEREN

voor

24 uur per dag

7 dagen

per week


Uw internet

radio


Zeeuws

Vlaanderen.


Uw station van uit Sas van Gent

Hulst     Terneuzen       Sluis

INTERNET RADIO

****ONZE PROGRAMMERING IS ENIGZINS AANGEPAST WANT OOK ONZE DJ'S GENIETEN VAN EEN WEL VERDIENDE VAKANTIE****VANAF 3 SEPTEMBER EEN VERNIEUWDE PROGRAMMERING****OOK DEZE ZOMER BRENGEN WIJ DE BESTE EN GEZELLIGSTE PROGRAMMA'S****RADIO ZEEUWS VLAANDEREN UW INTERNET RADIO MET DE GROOTSTE AANBOD PROGRAMMA'S****RADIO ZEEUWS VLAANDEREN MEER DAN RADIO ALLEEN****NATUURLIJK ZIJN ONZE WEBSITE'S BEVEILIGD!!!****MET MEER DAN 100 UUR (SEMI)LIVE PROGRAMMA'S*****OP ZOEK NAAR EEN LEUKE HOBBY? WIJ ZOEKEN PROGRAMMAMAKERS ERVARING NIET VEREIST INZET WEL. KIJK OP DOE MEE****RADIO ZEEUWS VLAANDEREN IN 2017 UITGEROEPEN ALS BESTE INTERNET RADIOSTATION IN ZEEUWS VLAANDEREN****KIJK OP ONZE FACEBOOK NIEUWS UIT ZEEUWS VLAANDEREN. MEER NIEUWS IS ER NIET****RADIO ZEEUWS VLAANDEREN 24 UUR EN 7 DAGEN VAN DE WEEK MET DE BESTE MUZIEK****RADIO ZEEUWS VLAANDEREN HET STATION VOOR GROOT ZEEUWS VLAANDEREN****ENCHANTEDFASHION.BE KINDERMODE DE SPONSOR VAN UW INTERNET RADIO****RADIO ZEEUWS VLAANDEREN HET BEST BELUISTERDE INTERNET RADIO VAN ZEEUWS VLAANDEREN****CHAT GEZELLIG MEE IN ONZE CHATBOX****DE BESTE HITS VAN HEDEN EN LANG VERVLOGEN TIJDEN DRAAIEN WIJ GRAAG VOOR U****WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR DJ'S DIE NET ALS WIJ RADIO WILLEN MAKEN. VOOR MEER INFO INFO@RADIO-ZEEUWS-VLAANDEREN.NL GEEN EIGENBIJDRAGE MAAR WEL 100% INZET****

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

ZEEUWS VLAANDEREN IN BEELD

Zoveel mooie plaatsen in Zeeuws Vlaanderen

Elke week zullen wij een ander plaats belichten.

Deze week Westdorpe

Westdorpe is een dorp nabij Axel, in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp, in de regio Zeeuws-Vlaanderen, heeft 1968 inwoners (2014). De naam van het dorp komt voort uit de westelijke ligging ten opzichte van de stad Axel. Westdorpe ligt langs de Graaf Jansdijk en is een mooi voorbeeld van een dijkdorp met lintbebouwing. Westdorpe is het op één na langste dorp van Nederland. De Graaf Jansdijk maakte vroeger deel uit van de landdijk tussen Terneuzen en Boekhoute. Het dorp geniet bekendheid doordat er dikwijls de landelijk hoogste temperatuur wordt waargenomen. Tot 1 april 1970 was het een zelfstandige gemeente, waarna het tot 2003 tot de gemeente Sas van Gent behoorde. Westdorpe is 142 hectare groot. Een belangrijk deel hiervan bestaat uit Canisvliet. Om bepaalde plant- en diersoorten te beschermen zijn de gronden rondom de Canisvlietse Kreek aangewezen tot natuurreservaat en natuurontwikkelingsgebied.

Al in 1276 komt de naam Westdorpe in bronnen voor. De daarbij aangehaalde parochie zal ten noordoosten van het huidige dorp hebben gelegen, waar resten zijn teruggevonden. Rond 1400 zorgden overstromingen van de Braakman dat het dorp volledig verdween. Het noordelijk deel verdween tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 19 november 1404. Met de aanleg van de Graaf Jansdijk moest toen nog begonnen worden. Het gespaarde zuidelijke deel verdronk in 1586 toen Prins Maurits de stad Axel innam en Westdorpe inundeerde om Axel te behouden.

Het huidige dorp ontstond na 1620 als langgerekt dijkdorp op de zuidelijke dijk van de in dat jaar gereedgekomen Autrichepolder. Aanvankelijk behorende tot de Spaanse Nederlanden, werd het in 1644 alsnog door de Staatsen veroverd. In 1788-1789 werd de Zwartenhoekse zeesluis gebouwd toen het gebied tussen Hulst en Sas van Gent bedijkt werd in de periode 1787-1790.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de periode van 21 tot 23 mei 1940, leed Westdorpe zwaar onder artilleriebeschietingen. Het dorp, gelegen vlak bij de brug over het kanaal Gent-Terneuzen, was in het frontgebied komen liggen tussen terugtrekkende Franse, Belgische en Nederlandse troepen, en het oprukkende Duitse leger. Nog voor de beschietingen begonnen was het op bevel verlaten dorp voor een groot gedeelte geplunderd en vernield door de Belgische troepen. Onder andere de kerk uit 1886 werd, waarschijnlijk om strategische redenen, door het 5e Belgische Legerkorps onherstelbaar beschadigd. Bezienswaardigheden

In het museum "Westdorpe", gevestigd in 'de Kirke' (dorps- en gemeenschapscentrum gevestigd in de voormalige kerk) wordt de geschiedenis van Westdorpe blootgelegd. Westdorpe is van oorsprong een landbouwgemeente. Het dorp kende meer dan één brouwerij, waarvan bierbrouwerij Van Waes-Boodts wellicht de bekendste was. Als laatste sloot deze brouwerij in 1964, waarbij de inboedel overging naar Amstel.

Een tot de 17e eeuw teruggaande boerderij is geklasseerd als rijksmonument.

Westdorpe ligt in een zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Ten westen van Westdorpe ligt het Kanaal Gent-Terneuzen en ten zuiden van het dorp vindt men de Molenkreek. Ook is er de Canisvlietse Kreek met het natuurgebied Canisvliet, ten zuidwesten van het dorp.