RADIO

ZEEUWS VLAANDEREN

voor

24 uur per dag

7 dagen

per week


Uw internet

radio


Zeeuws

Vlaanderen.


Uw station van uit Sas van Gent

Hulst     Terneuzen       Sluis

INTERNET RADIO

WIJ DRAAIEN NU

Awards

LAPJES KOOKHOEK

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

Vissticks met ui remouladesaus sla en tomaat sla

Ingrediënten; 1 pak vissticks, 2 rode ui, 2 tomaten, 1 zak zachte broodjes 6 stuks, remouladesaus, sla en boter.

Snij de ui in kleine reepjes en  doe wat boter in een koekenpan bak ze  even aan

Bereid de vissticks volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de broodjes horizontaal door en besmeer de snijvlakken dun met remouladesaus. Leg op een helft een bladje sla en leg op een helft  van de broodjes 2 a 3 vissticks, snij de tomaat in plakjes. Doe nu wat gebakken ui op de vissticks en doe er een plakje tomaat op voeg nu de andere helft van het broodje toe.

Tip je kunt er ook een plakje kaas  bij op doen.

eet smakelijk

Smakelijk eten.

Het koken is bij Lapje met de paplepel ingegoten.

Zijn vader was kok en leerde zijn zoon de klappen van de zweep en wat is er mooier dan samen met je vader in de keuken te staan. Met een rijkelijke vrienden kring die diverse eigen restaurants hadden breide hij zijn kennis uit. Koken is leuk, maar iets nieuws uit proberen is veel leuker en dat doet hij graag.

Laat u elke dag weer verrassen met wat lapje u voorschotelt.

Eet smakelijk.

Indonesische cake (Bika Ambon)

Als kind vond ik deze cake al heerlijk

Als ik dan bij mijn Indonesische vriend kwam had zijn moeder vaak deze cake gemaakt

Ze wist dat ik toen al van koken hield  en op een dag kreeg ik het recept van der

Bij toeval kwam ik de recept in een van mijn oude schriften tegen. Ingrediënten;

50 gr. Rijstemeel, 10 eieren, 100 gr. Bloem,

2 dl. dikke santen,  250 gr. Tapiocameel,

2 dl. dunne santen,  275 gr. Suiker,

1 dl. kokoswater (het vocht wat in de kokosnoot zit), 1 eetl. Gist,  1 dl. lauw water

en1 pandanblad.

Meng de gist met het lauwwarm water en 2 theelepels suiker. Laat deze ongeveer 20 minuten staan. Breek de eieren, scheid het eigeel en klop het eigeel stijf. Kook de rest van de suiker in een pan met de dunne santen en het pandanblad totdat de suiker is opgelost. Meng het gistmengsel met de bloem, kneed deze en laat daarna ongeveer 1 uur laten rijzen. Doe het rijstemeel en het tapiocameel erbij en kneed deze tot een glad deeg. Doe het geklopte eigeel, het kokoswater en de dikke santen erbij en meng dit alles goed door elkaar. Laat deze ongeveer 1 ½ uur staan. Doe het mengsel santen/suiker/pandanblad erbij en meng alles

goed door elkaar. Bekleed de binnenkant van de cakevorm met het bakpapier, giet het beslag hierin en bak de Bika Ambon

in een voorverwarmde oven van 175 o C ongeveer 15 minuten. (tot de cake is gerezen).Zet de grill van de oven aan en bak de Bika Ambon nog ongeveer 10 minuten goudbruin.


Smakelijk eten


Lapjes groentesoep

Ingrediënten; Voor een pan van 3 liter heb je nodig. 1 kilo krabbertjes of ook wel dikke vleesribben. (geen spareribs), halve knolselderij, , bos bleekselderij, half kilo prei of 1 zak gsneden prei, 1 zak boerensoepgroente, 1 a 2 dikke wortels, 1 zakje bloemkool, 1 a 2 uien, 5 a 6 bouillonblokkjes, 1 zak vermicelli wat ik veel gebruik is pastaschelpjes uit Duitsland.

Vul een pan van ruim 3 liter iets meer dan half vol met water en doe daar de ribben, kook het vlees op een laag vuurtje voor ruim 4 uur. Snij onder tussen  de knolselderij bleekselderij prei wortel klein zijn de bloemkoolroosjes te groot snij die dan ook nog een keer fijn, snij de ui fijn en als de soepvlees ruim 3 uur heeft gekookt den doe je. De de fijn gesneden groete in de pan met het vlees en laat die dan zacht mee koken haal na zn 4 uur het vlees er uit met een vergietlepel kijk wel uit het vlees moet nu boter gaar zijn en haal de botten er uit is het vlees nog te grof snij het in kleine stukken en doe het terug in de pan doe de bouilonblokkjes er bij en het zakje soepgroente met vermicelli laat de soep nog even zacht door koken. Tip maggi en peper zelf toe voegen naar eigen smaak


Snel­le Ba­mi                             (snel makkelijk en goedkoop)

Ingrediënten;  250 g mienestjes of Spaghetti, zakje prei, 3 a 4 plakjes schouderham of Ham in blik 454 gram, 4 eieren, 1 teentje knoflook of  1 a 2  tl knoflookpoeder, olie, 1 stuk gember of  1 tl gemberpoeder, sambal, ketjap.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. doe er wat olie bij roer het goed door dan kleven ze niet Snijd ondertussen de knoflook fijn en schil en rasp de gember.

Verhit de olie in een wok en bak de knoflook en gember of doe in de olie 1 tl gember en 1 tl knoflookpoeder 1 min voeg de prei toe. Roerbak 3 a 4 min.

bak ondertussen de omelet en snij die dan in reepjes en voeg ze dan bij de groente snij de ham in stukjes en voeg die er ook doe de pasta er bij en roer het nog half minuutje goed door.

Serveer het op een bord en doe er wat ketjap en sambal bij.


(Tip heb je atjar thuis kun je die er ook nog bij doen)


Mosterd stip

Ingrediënten: Groninger mosterd 2 eetlepels, boter 75 gram, maïzena1 a 2 eetlepels.

kook nat van gekookte aardappels200 ml zout naar eigen smaak.

Voeg de boter bij het kook nat en smelt het boter en bind dit af met aangemaakte maïzena.

Voeg de mosterd toe en breng hem eventueel op smaak met zout

smaak lekker bij gebakken aardappelen.


Pisang Goreng. (Gebakken banaan) super lekker

Ingrediënten: 1 a 2 grote bak banaan, of 4 kleine bak bananen, ca. 100gr. bakmeel of bloem, ca 75 cl. Melk, beetje zout, 1 ei en olie.

Een dik beslag maken van het meel, ei,  en zout (evt. bakmeel toevoegen). De banaan in de lengte overdwars doorsnijden. Maak er daarna grote stukken van. Wentel de banaan door het beslag . Verhit de olie in een wok (wadjan) en bak de bananen tot ze goudbruin zijn en een krokant laagje hebben.

Schep de bananen uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier tot ze droog zijn en serveer ze.

Eet smakelijk.


Salade van komkommer, ananas, appel en mango.

Ingrediënten: 50 g  licht basterdsuiker,  2 el  limoensap, 0,5 tl  sambal badjak, 0,2  ananas, 1  komkommer, 1 mango, 1  groene appel en 2  bosuitjes.

Verwarm in een steelpan de basterdsuiker met limoensap en de sambal badjak tot een stroperige saus. Schil de ananas en snijd de harde kern weg. Schil de komkommer en mango en verwijder de pit. Snijd de groene appel, de mango, ananas en komkommer in kleine stukjes en schep met de in schuine ringetjes gesneden bosuitjes door de saus. Marineer het fruit 15 min.

Zelfgemaakte Visburger

Ingrediënten: 500 gram vis (Wijting of schelvis of kabeljauw schol of andere wit vis), 1 ei, 2 eetlepels zelfgemaakt paneermeel/broodkruim, 1 eetlepel gesneden peterselie, rasp van een halve citroen, snufje zout en verse zwarte peper, ruim olie om in te bakken. Doe de vis samen met een ei, het broodkruim, de peterselie, de citroenrasp en het chilipoeder samen in een keukenmachine en maal of snij het fijn. Voeg zout en peper toe en maak van het mengsel 4 a 5 burgers. Per burger kun je ongeveer 2 eetlepels van het vismengsel aanhouden. Neem het mengsel tussen je handen en knijp het overtollige vocht eruit. Vorm er burgers van en bestrooi lichtjes met zout en peper. Verhit ruim olie in een koekenpan en bak de burgers mooi gaar en bruin aan beide kanten.

serveer met saus naar eigen keuze


Risolles is een Indonesisch gevulde pannekoek

Dit gerecht ken ik al bijna mijn hele leven  en smaakt heerlijk voor de vulling kan je heel veel ander specerijen gebruiken ik heb hier dan de vulling en de kruiden op gezet die het meest worden gebruikt kip of lamsgehakt smaakt ook heerlijk en hou je van scherp wat ik normaal doe is dan bij de vulling wat eigen gemaakte sambal er bij doen ongeveer 2 a 3 theelepels maar niet iedereen houd van scherp eten je kan het dus naar eigen smaak aanpassen dit recept zit  wat werk in maar je hebt wel een super overheerlijke Indonesisch snack veel plezier met het maken hier van en eetsmakelijk.

Ingrediënten;

Pannenkoekjes: 1/2 kg zelfrijzend bakmeel, 2 eieren, ca. 850 cl. Melk, en zout.

Vulling: 500 gr. Gehakt, 1 ui, 2 knoflooktenen, 1 bouillonblokje, peper ,  1 theel. Notenmuskaat, 1 dunne prei en een ca. 5 kleine worteltjes fijne gesneden en een klein beetje erwtjes, een paar takjes selderij fijn gesneden, 300 cl. Melk, 1 a 2 eetl. Bloem, ca. 2 eetl. Boter, Water en bloem voor meelpapje.

Pannenkoekjes maken; Maak een beslag van het meel, eieren de melk en het zout. Bak er ca. 25 dunne pannenkoekjes ter grootte van 25 cm. van. Aan 1 zijde bakken, ze mogen beslist niet bruin worden. Leg de pannenkoekjes naast elkaar op vetvrij keukenpapier.

Vulling maken; De fijngesneden knoflook en ui fruiten in de boter. Het gehakt rul bakken, het bouillonblokje en de peper erbij voegen.

De melk er doorheen roeren en binden met de bloem. De fijngesneden prei, selderij en de fijn gesnipperde worteltjes en eventueel wat erwtjes er doorheen scheppen. De ragout laten afkoelen.

Nu gaan we de pannenkoekjes vullen: losgeklopt ei, paneermeel, olie en bloem.

Maak een dik papje van wat water en bloem. Leg op ieder pannenkoekje 1 eetl. ragout en vouw het tot een rechthoekig pakketje, plak de randen vast met het meelpapje. Vul een diep bord met het losgeklopte ei en een tweede diep bord royaal met paneermeel. Haal vervolgens iedere risolle eerst door het losgeklopt ei en dan door het paneermeel.

Bak de risolles in ruime en niet te hete olie, aan weerskanten bruin.